Toekomstgericht denken

Door Willem

Ben je nog goed ter been maar merk je soms wel dat het lastiger wordt? Dit kan dan een lastige opgave zijn, je wil namelijk graag alles nog zelf kunnen doen en ook blijven doen. Het kan zijn dat je een keer wat laat vallen, dit kan natuurlijk iedereen overkomen. Maar het kan ook zijn dat je merkt dat het steeds vaker gaande is. Misschien merk je ook wel dat je niet meer zover kunt lopen zoals voorheen, omdat je wat meer steun nodig hebt of de boodschappentas dan niet meer goed kan dragen.

Ook binnenshuis kan er van alles zijn wat je gaat merken als je ouder wordt. De trap kan lastiger worden, net als koken, wassen en strijken. Gelukkig kan er voor veel activiteiten hulp in worden geschakeld, alleen niet iedereen wil al snel hulp. Je wil vaak eerst kijken wat je met aanpassingen nog zo lang als mogelijk zelf kunt blijven doen. Dit is een positieve insteek en daar kun je al veel mee bereiken. 

Wat voor hulpmiddelen heb je allemaal?

Een scootmobiel kopen is nog niet zo’n gek idee. Je kunt dan langere stukken afleggen en je hoeft niet meer te wandelen. Als fietsen niet meer gaat en je wil toch wat langer weg kunnen dan is dit een goede optie. Maar in huis kan een traplift bijvoorbeeld ook meer houvast geven. De volle wasmand de trap op of gestreken en het moet weer naar boven, je bent bang om van de trap te vallen en staat niet altijd mee even stabiel.

Bedenk je dan wat de voordelen kunnen zijn van een traplift, maar ook van bijvoorbeeld een rollator, als je thuis steun nodig hebt om te wandelen, zowel binnen als buiten kun je daar gebruik van maken. Soms heb je misschien ook een rolstoel nodig, of een douchestoel of een drempelhulp of looprek, wat je nodig hebt is voor iedereen anders, maar het is wel goed om te weten dat het er allemaal is. Verschillende hulpmiddelen kun je huren, maar je kunt het vaak ook zelf kopen en dan is het jouw eigendom.

Gerelateerde berichten